Výstava Zabydlená krajina

 Výstava Zabydlená krajina

Galerie 22, známá nabídkou prvotřídně zrestaurovaného starožitného nábytku, se otevírá novým kulturním a uměleckým aktivitám – první z nich je výstava Zabydlená krajina.

Od 17. dubna do 13. června se v prostorách Galerie 22 v Husitské ulici v centru Prahy poprvé společně představí tvůrci z inspirativního regionu kolem Malé Skály: unikátní broušené skleněné plastiky sklářského výtvarníka Břetislava Nováka, která je žákem legendy české tavené plastiky - Stanislava Libenského, expresivní intimita obrazů Jana Šimka, který osobitě vykročil z linie svého učitele a maloskalského rodáka Josefa Jíry, konceptuální malíř a sochař Jakub Roztočil, magický symbolismus malířky a performerky The Maya a obrazy Vladimíra Vély, ve kterých imaginace a abstrakce vytvářejí výrazný rukopis tohoto mladého malíře. Vesměs jde o jména, která již silně rezonují na současné umělecké scéně.

Výstava Zabydlená krajina v Galerii 22 propojí pozoruhodné obrazy a sklo s originálním nábytkem různých stylů od biedermeieru po Bauhaus. „Cílem je uvést historický nábytek do kontextu současného umění a ukázat, jakým způsobem spolu historie a modernita mohou v dnešní době vést aktuální dialog. Výstavu jsme pojmenovali Zabydlená krajina, neboť krajina v různých podobách autory inspirovala a zabydlení prostoru je společným tématem vystavených děl a našeho nábytku," vysvětlila kurátorka výstavy Lenka Morávková.

„Umělce myšlenka rozmístit malby a sklo v zařízeném interiéru zaujala, s každým z nich jsme vybírali konkrétní kusy nábytku, které s dílem nejlépe souzní," podotkl majitel Galerie 22 Petr Smaha. Návštěvníci výstavy tak budou mít vítanou příležitost vidět, jak by dané dílo působilo třeba u nich doma.

susenky

 

Reklama3 dole

Bonton

společenský magazín pro muže, kteří mají rádi luxus, styl a eleganci